středa 28. května 2014

Obědové talíře vegan + vita

Veganský talíř:

Omáčka s bílýma fazolema
Suroviny: (2 porce)
2 hrsti bílých velkých fazolí (v suchém stavu)
lžička tymiánu
4 stonky saturejky
olivový olej
1/3 hrnku kukuřičné mouky
himalájská sůl
ocet
citronová kůra asi 1/2 lžičky

Fazole si namočíme přes noc. Poté vodu slijeme a zalijeme novou, přidáme tymián a saturejku a vaříme do změknutí. Vodu si slijeme, ale nevylíváme. Na olivovém oleji si opražíme kukuřičnou mouku, poté ji zalejeme fazolovým vývarem smíchaným se studenou vodou (aby tekutin bylo asi 1 hrnek). Dobře zamícháme aby se netvořily hrudky a na mírném stupni vaříme asi 10 minut, často mícháme. Dochutíme solí, octem a nastrouhanou citronovou kůrou a vsypeme uvařené fazole, již nevaříme.

Kyselé bramborové placičky
Suroviny: (2-3 porce)
3 střední brambory
3/4 hrnku kvašené zeleniny (klasické zelné pickles nebo co zrovna máte doma)
himalájská sůl
kopr
velký stroužek česneku
1/3 hrnku kukuřičné mouky
2 lžíce namočeného lnu
2 lžíce olivového oleje

Brambory si nastrouháme na hrubší proužky, vodu z nich vymačkáme, smícháme s kvašenou zeleninou, utřeným česnekem, olejem, solí, koprem, lnem a kukuřičnou moukou. Lžící tvoříme na plech s pečícím papírem placičky asi půl cm silné. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut-dozlatova.

Vita talíř:
alá Bramborová kaše
Suroviny: (1 porce)
1/2 přes noc namočené pohanky
kmín čerstvě nadrcený
ostropestřec čerstvě nadrcený (nemusí být)
špetka himalásjké soli
2 lžičky tebi
1 vrchovatá lžička psyllia
voda podle potřeby

Všechny suroviny kromě psyllia rozmixujeme na hladkou kaši. Do kaše vsypeme psyllium a ještě promixujeme a necháme chvíli stát. ;) Brou chuť



Žádné komentáře:

Okomentovat