pondělí 24. března 2014

Kopřivová kyselica

O jedné krásně teplé jarní sobotě jsme si vyrazili do lesa na nějaké křupavé čerstvé zeliny. Nasbírali jsme bršlici, kostival, kopřivu, plicník, kyčelnici, potočnici, no samé zelené laskominy;)
Kopřivu jsem si dovolila povýšit na pozdně odpolední polévku, hezky krémovou a vydatnou.

Suroviny:
2-3 hrsti mladých kopřiv
hrstka zeleného hrášku
1 lžíce lnu
olivový olej
4 para ořechy
1-2 lžíce tebi
asi 200 ml vody
hrst kvašeného zelí
2 sušené rajčata
mrkev (či jiná zelča na přikusování)

Kopřivy dobře propereme ve vodě, silnější stonky dáme pryč. Do mixéru vsypeme kopřivy, hrášek, len namletý na makovém mlýnku a vodu a rozmixujeme na hladký krém. Pak přidáme trochu olivového oleje, para ořechy a tebi a zapneme mixér na pomalejší otáčky.
Do misky si nachystáme kyselé zelí a na malé kousky nakrájená sušená rajčata a zalijeme kopřivovým krémem. Přikusujeme to co zrovna máme po ruce, já měla mrkev ;)
Chutí mě opravdu dostala, stojí za vyzkoušení.


Žádné komentáře:

Okomentovat