úterý 4. března 2014

Čtverečky z červené čočky (vegan)

Tvořila jsem bedýnku a měla jsem červenou čočku a provensálské koření a chuť to pak hodit do trouby ;)

Suroviny:
250 g červené čočky
1 cibule
asi 100 g špaldové mouky hladké
asi 80 g alsanu (nebo olivový olej)
2 lžíce lnu
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
provensálské koření
kari koření
himalájská sůl
voda pokud bude třeba

Na oleji lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme provensálské koření a kari koření, ještě chvíli restujeme a pak přisypeme čočku a zalijeme vodou a necháme vařit do měkka (když se rozvaří, nevadí). Během vaření čočky si namočíme len, stačí trocha vody, tak aby byla semínka ponořená, hezky nám zgelovatí (udělají veganské vajíčko). Uvařenou čočku necháme trochu vychladnout.
Do vychladlé čočky přidáme nasáklý len, sůl dle chuti, mouku promíchanou s práškem do pečiva a rozpuštěný alsan. Dáme ruce do těsta a hněteme hezky ručně pěkné těstíčko, spíše hutnější konzistence.
Neměla jsem doma váleček, tak jsem celé těsto rozplácala na plech s pečícím papírem hezky rukama a potom nakrájela nožem na kostičky (není třeba úplně dokrojit, po upečení půjdou kostičky rozlámat).


2 komentáře:

  1. Dokoupím mouku - došla a čočky červený máme doma hafo... vyzkouším, poreferuji

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že jakákoliv celozrnná mouka by byla dobrá ;)

    OdpovědětVymazat